Så blir du en vinnare i AI-racet

Publicerad: 14 December 2023

Dela i ditt flöde

AI är i sig inte en ny teknik. Inom företag och myndigheter har man använt AI under många år.

– Skogsstyrelsen var till exempel tidiga med att använda AI, bland annat för att identifiera skador på träd. Bankvärlden har använt AI för att spåra avvikelser på bankkonton, till exempel om det plötsligt sker uttag i två olika delar av världen, säger Henrik Byström, AI-expert som jobbade många år med strategisk digitalisering på Microsoft innan han för ett par år sedan grundade AI-labbet.

Men det som på senare tid tagit fart på allvar är utvecklingen av generativ AI, som exempelvis Chat GPT – det vill säga en AI som kan skapa nytt material utifrån redan inlärd data.

– Många kan nog känna sig stressade och vara rädda att tåget redan gått, men då kan jag lugna alla med att tåget inte ens har kommit in på perrongen än. Tidsmässigt är vi i fasen att det är dags att göra en resrutt, säger Henrik Byström.

För den som är i en ledande roll är det allra viktigaste nu att anamma ett nytt mindset. 

– Tänk att du och hela organisationen ska flytta fram er ett steg. Fundera över vad ni behöver förbereda och skaffa dig kunskap kring de nya arbetssätten.

Kapacitet att ta till sig tekniken har alla, menar Henrik Byström. Ingen är till exempel för gammal.

Henrik Byström. FOTO: AI-labbet

– Tvärtom! Det har visat sig i undersökningar att de som fått mest nytta av en chattrobot som Chat GPT är äldre ledare och inte de unga tech-ninjorna. De äldre ledarna har nämligen stor erfarenhet av att ge tydliga instruktioner till juniora kollegor och den förmågan faller väl ut när man ska guida en virtuell assistent.

Samtidigt varnar många för AI-tekniken: alltifrån att den uttrycker sig oetiskt till att den kan komma i orätta händer och att vi spelar rysk roulett med vår egen existens. EU-kommissionen har som mål att en ny lag med tydliga riktlinjer för såväl företag som individer, EU AI Act, ska kunna träda i kraft under 2024. 

Henrik Byström anser att vi ska vara medvetna om riskerna. Men just nu tycker han att det korta perspektivet är viktigare: att vi ser vad AI kan hjälpa oss med i dag, till exempel när det gäller ökad polarisering i samhället eller jämställdhet.

Hans tips är att betrakta AI som en massa olika typer av tjänster som kombineras. 

– Se AI som en assistent. Det är både effektivt och kostnadsbesparande – i stället för att du ska leta upp och sammanställa information så gör AI-tjänsten det, säger han och fortsätter:

– Du kan få hjälp med att analysera mötesbeteenden, få svar på om ni har tillräckligt med fokustid, hur ditt team fungerar i stort, hur du är som ledare och hur ni kan höja produktiviteten. Själv kan du kliva direkt in på analysstadiet.

Fakta

Checklista – så börjar du testa AI i din jobbvardag

  • Chat GPT, Bing AI och Google Bard: Kan hjälpa till med det mesta, till exempel sammanfatta information, skriva text till annonser, skapa inlägg till sociala medier, ge förslag på mejlsvar.
  • Teams, Zoom, Google Meet med flera: Använder AI för översättning, brusreducering av ljud, blurrad bakgrund.
  • Viva Insights: Microsoft 365-kunder kan få hjälp att analysera sina arbetsmönster för att få ett mer hållbart arbetsliv.
  • Tengai: Ett screeningverktyg som bedömer kompetens och personliga egenskaper med hjälp av interaktiva anställningsintervjuer.
  • Textio: Kan användas för att optimera platsannonser för att nå rätt personer.
  • Clara: Mötesbokare som med fördel kan användas för rekryterare att hålla ordning på kalendern.
  • Koala Writer: Hjälper dig skriva SEO-optimerade artiklar snabbt, så att du kan bli mer synlig på Google.
  • Synthesia: Förvandlar din text till video med en avatar som pratar. Kan användas till marknadsföringsvideor och företagspresentationer.

Det finns en hel del AI-system specifikt för people professionals, sök vidare på theresanaiforthat.com.

Viktoria Hansén

Case. Så jobbar vi med AI i vardagen

Läs mer

Varningen: Vinstintresset tar över AI-utvecklingen
Forskaren German Bender efterlyser färre kommersiella intressen och mer demokratisk styrning i utvecklingen...
Sverige kan spara 140 miljarder med AI
140 miljarder kronor – varje år. Så mycket kan samhället spara om offentlig förvaltning börjar använda...
Snart rekryterar sju av tio arbetsgivare med AI
Sju av tio arbetsgivare har redan infört någon form av AI-teknik i sina rekryteringsprocesser, eller...

Discover more from TLNT

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top

Sektioner

Ämnen

Search

Menu Space

Menu Space

Menu Space

Menu Space