Röda converse framför två pilar ritade på asfalt: en rak och en krokig.
FOTO: Istock

Kritiken: PA-programmet möter inte verkliga behov

Publicerad: 12 March 2024

PA-studenter riskerar att bli omsprungna av privat utbildade HR-studenter till följd av brist på verklighetsförankring i den akademiska HR-utbildningen. Det menar Mathias Åkerblom, vd People Experience.

Dela i ditt flöde

Det var efter ett rundabordssamtal om bland annat innehållet i PA-programmets kandidat- och masterutbildningar som Mathias Åkerblom lyfte frågan på Linkedin. HR-funktionens behov förändras ständigt, inte minst de tio senaste åren, och här gäller det för universiteten att hänga med. Fokus på digitalisering, system- och processutveckling samt AI, arbetsrätt och en förståelse för kopplingen mellan HR, ekonomi och affären saknas till viss del i PA-utbildningen, menar han.

– Universiteten måste bli tydligare i vilka man lockar till utbildningen och med vad näringslivets behov är. HR är inte längre en supportfunktion utan en affärskritisk funktion som bidrar i allra högsta grad till ekonomiska framgångar, oavsett sektor, säger Mathias Åkerblom.

Porträtt av Mathias Åkerblom.

Mathias Åkerblom. FOTO: Privat

Han och hans kollegor pratar mycket med nyexaminerade PA-studenter och ser ett glapp mellan studenternas förväntningar och näringslivets behov:

– Man verkar inte alltid ha fått med sig rätt saker. Det är positivt att det talas mer om de här sakerna med studenterna, men det behöver lyftas in mer konkret i utbildningen.

Om det inte sker en förändring, där svensk akademisk HR-utbildning blir mer förankrad i näringslivets behov, tror Mathias Åkerblom att det kan bli svårare för nyexaminerade PA-studenter att få jobb.

Istället kan jobben gå till de som gått diplomerande HR-utbildningar via privata aktörer, där man exempelvis pluggar till HR Business Partner eller HR-koordinator på 1–1,5 år.

– Det kommer inte att dröja länge innan de diplomerande utbildningarna har samma status och blir mer konkurrenskraftiga i och med sin verklighetsförankring, säger han.

ANNONSSSAMARBETE MED FÖRETAGSUNIVERSITETET

Förstoringsglas på laptop.
Så får du bättre koll på bakgrunden
Flyga turister i 13 år utan flygcertifikat, jobba som läkare...

Han vill inte gå så långt som att säga att det är kört för nyexaminerade studenter, utan vill peka på en förändring som behövs. 

– Förutsättningarna kan bli mycket bättre än de är i dag. Studenterna jag pratar med har bra teoretiska kunskaper, men ofta tunn praktisk erfarenhet. Många av de ledare jag talar med inom HR efterlyser mer välutrustade nyexaminerade som kan utföra det praktiska HR-arbetet, eller har en förståelse för det.

Diskussionen om PA-utbildningarnas verklighetsförankring och uppfyllande av näringslivets behov är inte ny, utan känns igen från decennier tillbaka. Mathias Åkerblom säger att han har stor respekt för de akademiska grundpelarna som PA-utbildningarna vilar på och en förståelse för att förändring tar tid. Att många PA-studenter trots allt slutför sin utbildning och att de flesta, kanske alla, akademiska HR-utbildningar erbjuder någon form av praktik, är positiva tecken, menar han.

Mathias Åkerblom ser en intensifierad samverkan mellan akademi och näringsliv, mer näringslivskontakt under studietiden, utveckling av kursutbud och kanske till och med en extra termin med praktiska moment eller praktik som möjliga lösningar på problemet.

HR-området är brett; så att få mer praktik under studierna skulle också kunna guida studenterna till det område de är mest intresserade av inom fältet. Systemkunskap tror Mathias Åkerblom att alla behöver mer av, eftersom det är något som alla kommer i kontakt med ute i arbetslivet.

– HR är för brett för att man som nyexaminerad ska kunna ha bredd och djup inom alla ämnen. Det kan vi inte kräva, men däremot kan vi se till att de får en mer relevant och nutidsorienterad grund att utgå ifrån. 

Jennie Jensen

Läs mer. Forskarna, branschen och studenterna om kritiken

Läs också:

Nu rankar vi lönen högst
Oron för att förlora jobbet pyr på svenska arbetsplatser – och lönen har blivit en huvudsak även för...
Värderingar styr valet av jobb
Att arbetsgivarens etiska framtoning stämmer överens med ens egna värderingar är viktigt för många. Men...
Här gäller kontoret först: ”Oslagbart”
Sedan årsskiftet gäller ”office first” inom koncernen Aller Media. Enligt ledningen gynnar det kreativiteten,...
Dragkampen om hybridjobben
Att ha medarbetarna på distans saktar ner verksamhetsutvecklingen och kan påverka det strategiska arbetet...
Då kan kursen göra dig till en sämre chef
Mycket pengar och tid läggs på chefsutbildning och ledarskapsutveckling. Men blir man en bättre chef?...
4 sätt att boosta engagemang
Vill du öka dina medarbetares engagemang för jobbet – i grunden och på lång sikt? Här är fyra strategier...

Discover more from TLNT

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top

Sektioner

Ämnen

Search

Menu Space

Menu Space

Menu Space

Menu Space