Jordglob svävar över handflata.

Johanna Sylvander

”Globala team gynnar alla”

Publicerad: 11 mars 2024

Johanna Sylvander är regional säljchef för Norden samt Central- och Östeuropa på globala HR-plattformen Remote.

Dela i ditt flöde

En av fyra rekryteringar misslyckas och Sverige lider av en seriös kompetensbrist i flera olika sektorer. Det visar en rekryteringsenkät som gjorts av Svenskt Näringsliv.

Efterfrågan på kompetens relaterad till klimatförändringar, teknik och digital utveckling är också högre än någonsin. ”En katastrof”, enligt organisationens arbetsmarknadsexpert Kristina Cunningham.

Frågan om hur vi ska komma tillrätta med dessa utmaningar kräver sina svar, både för det svenska näringslivets skull och för att Sverige ska behålla en ledande position inom digital innovation. Större satsningar på yrkesutbildningar borde vara en del av ekvationen, men jag vill också hävda att öppna sina rekryteringskanaler till global talang borde vara en annan.

Anställningslandskapet inom tech och IT befinner sig i en förändring som accelererar snabbare än någonsin och drivs på av snabba tekniska framsteg, föränderliga marknadskrav och digitalisering. Behovet av kvalificerade och kunniga individer inom fält som programmering, IT-säkerhet, produkt- och mjukvaruutveckling kommer att fortsätta öka då fler företag strävar efter att använda teknik för att driva innovation och lösa komplexa problem kopplade till klimatomställningen och den digitala utvecklingen. 

För dessa roller är konkurrensen om talangen stor. Men här kommer den goda nyheten: företag är inte längre begränsade till att anställa från sin stad, eller ens sitt eget land. Gränserna mellan organisationer och den globala talangpoolen har suddats ut i takt med att världen blivit allt mer van vid distansarbete. Organisationer har nu en strategisk möjlighet att utöka sina arbetslag med ny talang på en global nivå och kan därmed nå kandidater långt utanför deras geografiska område – kunniga yrkespersoner från olika länder, med olika bakgrund och värdefulla erfarenheter.

Företag är inte längre begränsade till att anställa från sin stad, eller ens sitt eget land. Gränserna mellan organisationer och den globala talangpoolen har suddats ut.

Johanna Sylvander

Regional säljchef, Remote

Trots detta verkar den svenska motviljan att utforska den globala arbetskraften ha ett starkt grepp om arbetsmarknaden: i en studie gjord av Remote framkommer det att enbart 16 procent av svenska företag letar över hela världen för att hitta de tekniktalanger de behöver, en siffra som är betydligt lägre än det globala genomsnittet på 29 procent. Samtidigt visar samma undersökning att vart femte svenskt företag kämpar med att hitta talanger på sin hemmamarknad, vilket innebär att Sverige hamnar över det globala genomsnittet (24 procent jämfört med 19 procent).

Att bygga upp ett globalt team möjliggör världsomspännande täckning och asynkront arbete, vilket inte bara ökar produktiviteten utan också erbjuder en helt ny nivå av flexibilitet för de anställda. Jag anser dessutom att det flexibla synsätt som följer av distansarbete och ökad mobilitet gynnar medarbetarnas tillfredsställelse, vilket bidrar till mer lyckade och långvariga rekryteringar med minskad personalomsättning. Att låta personal utföra sina arbetssysslor på sina villkor, inom ett visst ramverk, inger en känsla av tillit och respekt mellan anställd och arbetsgivare som dessutom bidrar till ett större välbefinnande som sträcker sig långt bortom arbetslivet. 

För att vinna måste man våga. Jag anser att svenska företag måste våga utnyttja möjligheterna som den tekniska utvecklingen erbjuder för att motverka den akuta kompetensbrist vi ser i dag. 

Johanna Sylvander

Läs mer

Hylla arbete i rätt riktning
Vi lever i ett svårt klimat i dag, där våra samhällsrörelser även speglas i näringslivet. När lågkonjunkturen...
Precisera hur mångfald gynnar
Mångfaldsforskare brukar skilja mellan surface-level diversity och deep-level diversity. Det förstnämnda...
Boosta kulturen – stärk affären
Hybridarbetet har, som Feelgoods chefspsykolog Charlotte Valleskog konstaterar i en debattartikel tidigare...
Rekrytera med AI – en etisk risk
Rekryterare har alltid letat efter sätt att effektivisera sitt arbete. Att integrera artificiell intelligens,...
Kan mångfald diskriminera?
Under senare år har allt fler organisationer implementerat strategier för att öka mångfalden bland personalen....
”Ålderism är så ute”
De unga vill inte. De som är över 40 år får inte. Vilka ska då leda organisationerna så att businessen...
Rekryteras HR-chefer rätt?
Beteendevetenskap dominerar svenska  HR-chefers grundutbildning. 62 procent av HR-cheferna har denna...
”Att vara chef är inget för amatörer”
Är du en av dem som inte vill bli chef?  Bra! Då har du fattat att ledarrollen inte passar för glada...
”Låt kollegorna styra lärandet”
Svenska företag och organisationer är mitt uppe i en digital strukturomvandling, inte minst accelererad...
”Sverige är som en kokosnöt”
Att navigera i det komplexa svenska arbetslivet är ingen enkel sak. Det är som att försöka öppna en kokosnöt:...

Discover more from TLNT

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top

Sektioner

Ämnen

Search

Menu Space

Menu Space

Menu Space

Menu Space