En man och en kvinna i operationskläder vid operationsbordet i en operationssal.
En operation pågår vid Mölndals sjukhus. FOTO: Paul Björkman/Västra Götalandsregionen

Lyckat försök med äldre mentorer

Publicerad: 08 April 2024

Förhoppningen var att fler äldre medarbetare skulle stanna längre på arbetsplatsen. Men pilotprojektet med mentorskap fick andra positiva följder.

Dela i ditt flöde

Dold kunskap som äldre medarbetare utvecklat skulle göras explicit för mer juniora medarbetare med hjälp av Västra Götalandsregionens treåriga pilotprojekt för mentorskap i senior kompetens. Syftet med projektet var att även locka fler äldre medarbetare att stanna kvar på arbetsplatsen. 

– Vi har en demografisk utmaning, med en åldrande befolkning och färre i arbetsför ålder, förklarar Marina Olsson, HR-direktör.

Det var 2020 som personalutskottet fattade beslutet att införa det nya pilotprojektet, som en del i en större verktygslåda för att attrahera äldre att jobba längre. 

– Det ger både trygghet och stabilitet på arbetsplatserna om fler äldre kan vara mentorer och handledare. Då kommer fler att känna att de kan överlämna sin kunskap och kompetens till de yngre och yngre medarbetare blir mer trygga i sitt arbete, säger Marina Olsson.

Frilagd porträttbild på Marina Olsson i blå blus.

Marina Olsson. FOTO: Catharina Fyrberg

130 mentorer och över 250 adepter har ingått i pilotprojektet: läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och biomedicinska analytiker. Pilotprojektet har kontinuerligt utvärderats av två forskare vid Göteborgs universitet kopplade till Institutet för stressmedicin. Två år in i projektet gjorde regionen även en egen utvärdering.

Men någon fördröjd pensionering för mentorerna har inte kunnat påvisats. Visserligen har både personalomsättningen och sjukfrånvaron i regionen minskat mellan 2022 och 2023, men det är svårt att avgöra om det är en pandemieffekt eller beror på något annat.

– Utvärderingarna visade att projektet var jättebra för dem som har haft en mentor. De blev tryggare i sin yrkesroll och mer kompetenta. Det visar forskarnas intervjustudier. Bedömningen från de intervjuade var även att patientsäkerheten ökade. Men det är svårt att säga om det här projektet påverkar hur länge de som varit mentorer väljer att jobba kvar i egentlig mening, säger Niklas Bjarnemark, projektledare. 

Med ett annat åldersurval hade effekten kanske blivit mer tydlig, menar han. Varje mentorskap varade i ett år och mentorerna var 55 plus – det vill säga många var fortfarande långt från pensionsåldern.

– I stort sett alla mentorer i projektet är rutinerade handledare, men mentorskapet är något utöver den handledning som är en del av till exempel läkarutbildningen. Mentorerna säger att det blir andra samtal när man går över till att bli mentor. Det blir en mer jämlik relation mellan mentorn och adepten. 

Det har inte funnits några klara riktlinjer för vad mentorskapet ska innehålla, utan det har varit styrt utifrån adeptens önskemål. 

– Medelåldern på adepterna är ganska hög. De är inte nyexaminerade från skolan, utan de har jobbat ett tag. Men så kanske det finns saker som de känner sig osäkra på men inte har frågat om tidigare, för att de känner att de redan borde veta. Det är de här frågorna som många går och bär på som har kommit fram i mentorssamtalen, säger Niklas Bjarnemark.

Pilotprojektet avslutades vid årsskiftet, trots att forskarna menade att det som uppnåtts utan tvekan talar för att programmet bör fortsätta.

– Det finns ett beslut från personalutskottet om att mentorsprogrammet ska breddinföras, men sedan är det ju upp till varje förvaltning vad de ska göra, säger Niklas Bjarnemark.

Västra Götalandsregionen jobbar också på andra sätt för att äldre medarbetare ska vilja stanna. Det finns en webbutbildning i åldersmedvetet ledarskap och chefer får stöd i hur de kan prata med äldre medarbetare om hur de kan vara kvar längre i anställning i god tid innan de börjar planera för sin pension. 

Har ni dragit några lärdomar från mentorsprojektet som kan vara intressanta för näringslivet?
– Jag tror att näringslivet är så mycket bättre på det här än vad vi är. Men det är kanske min fördom. Men många stora företag verkar jobba mycket med det här, säger Niklas Bjarnemark.

Fakta

Det här är Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen är en politiskt styrd organisation som främst finansieras av skatteintäkter. Regionen arbetar huvudsakligen inom området hälso- och sjukvård. Övriga uppdrag är kultur, kollektivtrafik, tillväxt och hållbar utveckling.
Antal anställda: Cirka 57 000 personer.
Omsättning: 70 miljarder kronor.
Resultat: Förra året gick Västra Götalandsregionen back med 918 miljoner kronor. Att permanenta pilotprojektet för mentorskap i senior kompetens, och utöka antalet mentorer till fler yrkesgrupper, skulle enligt forskarnas beräkningar kosta runt 72 miljoner kronor per år. 

Matilda Nilsson

Läs mer

Bred åldersmix stärker affären
De som reser utomlands blir allt äldre. För att möta kundernas behov har resebolaget TUI bland annat...
Då slår åldersfällan till
Redan vid 50 års ålder smäller åldersfällan till på arbetsmarknaden. Och för en del ännu tidigare, vid...
Allt fler fortsätter jobba efter 65
Andelen svenskar som fortsätter jobba efter 65 har fördubblats på 20 år, visar statistik från SCB. 2023...
Här finns framtidens jobb
Teknik och IT, utbildning samt hälso- och sjukvård. Där har du branscherna som kommer att behöva rekrytera...
Här tjänar HR bäst – och sämst
Drygt 24 000 kronor i månaden – så stor är skillnaden i medianlön för personalvetare i den bäst respektive...
Nu rankar vi lönen högst
Oron för att förlora jobbet pyr på svenska arbetsplatser – och lönen har blivit en huvudsak även för...
Svenskar säger nej till chefsjobb
Bli chef? Nej tack! Enligt en undersökning från Randstad är svenskarna mindre intresserade av att bli...

Discover more from TLNT

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top

Sektioner

Ämnen

Search

Menu Space

Menu Space

Menu Space

Menu Space