Andelen nya vd:ar sjunker stadigt

Publicerad: 27 February 2024

Red wooden figure being pushed off stairs

Dela i ditt flöde

Från 2011 har antalet nytillträdda vd:ar per 1 000 aktiebolag sjunkit. Det visar statistik från Bolagsverket, som TLNT har begärt ut och bearbetat.

Fram till dess ökade vd-bytena i takt med att antalet aktiebolag blev fler. Men från 2011 – det första året efter den globala finanskrisen, som enligt Riksbankens definition pågick mellan 2007 och 2010 – har kurvan vänt nedåt.

En anledning kan vara gig-ekonomin och att många som vill driva eget startar egna bolag. De blir därmed sin egen vd och kvar så länge de driver företaget. En annan förklaring skulle kunna ha med det stökigare omvärldsläget att göra, säger Hanna Moisander, grundare av Deb, Diverse Executive Boards, som är verksamma inom styrelseutbildning och styrelserekrytering. 

– Det kan sätta mer fokus på de föränderliga omvärldsfaktorerna än på vd:s prestation internt i bolaget. I dessa lägen kan ett vd-byte ses som en risk för att bolaget tappar takt och riktning, säger hon.

Portrait of Hanna Moisander, Deb.

Hanna Moisander. FOTO: Privat

Under åren efter finanskrisen var ekonomin inledningsvis starkare, parallellt med att digitaliseringen tog rejäl fart. Sedan kom pandemin.

Christer Nilsson, ordförande i Styrelseakademien Stockholm och ordförande i Styrelseakademiens nationella ordförandenätverk, såg att antalet ledningsbyten gick ner under pandemiåren.

– Det gick ju inte att introducera en ny vd då. Man ville heller inte anställa nyckelpersoner över telefon eller teams, så många avvaktade med vd-skiften då.

Finns det skäl att tro att vd-bytena nu kommer att öka igen, med tanke på alla negativa omvärldsfaktorer? Det tror Hanna Moisander.

– Vissa byten kommer att ske för att det handlar om att olika situationer kräver olika ledare. En ledare som tar bolaget genom krisen behöver inte vara rätt för att ta nästa strategiska steg. 

Både Hanna Moisander och Christer Nilsson ser ett ökat tryck på vd-rollen i dag. Komplexiteten har också ökat.

– Vi har en otroligt komplex situation i omvärlden nu, och på det hållbarhetsfrågorna, digitaliseringen, AI. Det är svårnavigerat och osäkerheten är det nya normala, säger Christer Nilsson.

Portrait of Christer Nilsson.

Christer Nilsson. FOTO: Privat

Även Hanna Moisander anser att det har blivit svårare att driva bolag i dag med alla externa faktorer.

– Den komplexiteten minskar inte. Dagens läge kräver en annan typ av ledarskap av en vd och situationsanpassningen är allt viktigare. För vissa handlar det just nu i många fall om att rida ut stormen snarare än att vara väldigt visionär och skapa nytt, men detta kommer såklart att skifta och kapaciteten att göra det kommer att vara guld värd, säger hon.

Christer Nilsson ser att stödet till vd från styrelsen med coachning och feedback har ökat över tid. Mötesfrekvensen har också behövt öka på grund av osäkerheten i omvärlden.

– Förr var det mer avrapportering, i dag är man mer framåtsyftande och eniga kring strategiplanen även om framtiden har blivit svårare att förutse. Styrelsens viktigaste uppdrag är fortfarande att tillsätta och avsätta vd, men i dag sker det mycket mer där emellan.

– Utvärderingen av vd har även den blivit mer komplex i och med omvärldsparametrar. Prestationstapp kan härledas till annat än bristande ledarskap i många situationer, tillägger Hanna Moisander. 

Dagens vd:ar behöver ha god kontroll på den finansiella styrningen. Och med inflationen, tajtare kassor och svajande valutor så har kraven ökat på starka ledare som kan visa riktningen genom utmanande tider.

– Ledare behöver fatta tuffa beslut för bolagets bästa. Samtidigt behöver de vara opportunistiska och inte bromsa sig i uppförsbacken. Den här avvägningen gör rollen spännande och utmanande, säger Hanna Moisander. 

Det kan låta som många och höga krav på en enda person. Hanna Moisander påminner om kraften i ett bra team i ledningsgruppen som kompletterar varandra.

– Det är ibland svårt att hitta alla egenskaper i en person. Allt behöver inte handla om vd. Vi behöver ofta se till hela ledningsgruppen som team och se till att alla där kan komma till sin rätt. Då får man det bästa av hela teamet.  

Fakta

Andelen nya vd:ar sjunker

TLNT har begärt ut siffror från Bolagsverket på antalet nya aktiebolag (alla aktiebolag, sparbanker, bankaktiebolag och försäkringsaktiebolag i Bolagsverkets register) samt antalet nytillträdda vd:ar under perioden 2004–2023.

Antalet aktiebolag har ökat från 293 697 år 2004 till 754 288 år 2023.

Under samma period har antalet nytillträdda vd:ar ökat från 11 946 stycken år 2004, till 19 817 år 2023.

Nedbrutet på antal nytillträdda vd:ar per 1000 aktiebolag innebär det en minskning från 40,7 nya vd:ar per 1000 bolag år 2004, till 26,3 nya vd:ar per 1000 bolag år 2023.

Toppnoteringen inträffade 2011 med 49,2 nytillträdda vd:ar per 1000 aktiebolag.

Jennie Jensen

Jan Östlund

Läs mer

Ny vd är allt oftare kvinna
Andelen nytillträdda vd:ar som är kvinnor ökar i aktiebolag totalt sett. Men i börsbolagen går utvecklingen...
8 tips för mer mångfald på vd-posten
Kvinnor utgör en allt högre andel av Sveriges nytillträdda vd:ar, men fortfarande är det betydligt färre...
Svenskar säger nej till chefsjobb
Bli chef? Nej tack! Enligt en undersökning från Randstad är svenskarna mindre intresserade av att bli...
”Att vara chef är inget för amatörer”
Är du en av dem som inte vill bli chef?  Bra! Då har du fattat att ledarrollen inte passar för glada...
Svenska forskarna: Så effektiv är ledarkursen
Hur påverkas verksamheten av att chefen förkovrar sig i ledarskap? Och vad krävs för att en ledarutbildning...
Då kan kursen göra dig till en sämre chef
Mycket pengar och tid läggs på chefsutbildning och ledarskapsutveckling. Men blir man en bättre chef?...
En bra chef har tid att dricka kaffe
Rigga en organisation du vågar släppa taget om. Ett minimalistiskt ledarskap, där du ger dina medarbetare...
5 trender som prövar chefen
Att vara ledare är en utmaning – och 2024 är inget undantag. Malin Mattson Molnar, ledarskapsforskare...

Discover more from TLNT

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top

Sektioner

Ämnen

Search

Menu Space

Menu Space

Menu Space

Menu Space